Как да си направим компрес с димексид - DMSO

 Компреси с dmso - димексид се предписват като локално лечение на възпалителни заболявания на дихателните пътища, кожата, ставите. Те са ефективни и при лечение на синини, дислокации, хематоми. Когато използвате Dimexide, е необходимо стриктно да следвате инструкциите за употреба, тъй като неправилното разреждане на разтвора може да причини химическо изгаряне. 


Свойства на димексид

Oсновната активна съставка на лекарството диметилсулфоксид (DMSO) е вещество, надарено с аналгетични и противовъзпалителни свойства. Димексид 99 (числото показва процентното съдържание на активната съставка) е в състояние да подобри образуването на фибрин, подобрява хода на метаболитните процеси и има антисептична активност.

 При локално приложение DMSO прониква добре през кожата, лигавиците и клетъчните мембрани на бактериите, като същевременно лекарството повишава тяхната пропускливост, което улеснява поглъщането на лекарствените вещества. Поради това Dimexide често се използва не само самостоятелно, но и в комбинация с други лекарства – хормони, антибиотици, болкоуспокояващи.


Като лекарството се използва за лечение на стави, гнойни рани, циреи, навяхвания и фрактури. Димексидът ускорява резорбцията на уплътненията, стабилизира биохимичните реакции, облекчава възпалението, анестезира.

Лекарството се произвежда в няколко дозирани форми – течен концентрат,  гел и мехлем. 

За приготвяне на компреси се използва концентрат. Пропорциите на неговото разреждане зависят от заболяването, за лечението на което се предписва Димексид. Инструкции за употреба на лекарството Димексидът се използва само външно след предварително разреждане на концентрата. Използването на неразреден продукт води до химическо изгаряне, последствията от което се елиминират за дълъг период от време.

Най-често се използва 40 или 50% разтвор, но само лекар може да избере правилния процент димексид за компрес след оценка на всички промени в кожата, ставите и връзките. Правила за разреждане на концентрат Концентратът на димексид може да се разрежда с обикновена преварена или дестилирана вода. Когато приготвяте лекарство, препоръчително е да използвате ръкавици, тъй като получаването на концентрирана течност върху ръцете ви може да доведе до изгаряния. Концентрация на лекарството съставки .

Приготвеният разтвор не може да се съхранява дълго време. Използва се веднага за лосиони, тъй като с течение на времето лекарството губи част от лечебните си свойства. 

Проникването на DMSO в дермалната тъкан се подобрява при спазване на правилата за прилагане на компрес: В приготвената течност се намокря сгъната на няколко слоя марля, след което тампонът се изстисква малко. Компресът се поставя на желаното място на тялото, върху него се поставя найлоново фолио и след това слой памук. Превръзката се фиксира с обикновена превръзка. Трябва да държите компреса не повече от 50 минути. Увеличаването на продължителността на процедурата предизвиква дразнене на кожата. При лечение на дете е необходимо да се намали времето на процедурата до 20-30 минути. Приложението се извършва по същите правила, само времето на експозиция трябва да бъде ограничено до 15 минути. Вместо разтвор в този случай можете да използвате и гел – 25% лекарство е подходящо за лечение на лигавиците и кожата на лицето, 50% гел за всички останали части на тялото. 

Димексид с новокаин
 Много често димексидният концентрат се разрежда не само с вода, но и с редица лекарства. Това засилва противовъзпалителния и обезболяващ ефект на компреса. Димексид с новокаин се използва за фрактури, за лечение на стави, остеохондроза. За да приготвите лекарствен разтвор, трябва да вземете: 30 мл концентрат. 20 ml 2% новокаин. 30 мл вода Лекарствата се смесват и се използват за приготвяне на компреси. Освен това в приготвения разтвор може да се въведе хидрокортизон, диклофенак. Обикновено тези лекарства се използват, ако е необходимо да се приложи лосион към възпалени стави, до коляното. При наранявания, навяхвания, натъртвания може да се използва и димексид с лидокаин. Първо се смесват еднакви количества вода и концентрат (по 30 ml), след което към тях се добавят 5 ml лидокаин.

 Характеристики на употребата на димексид 

Течната форма на лекарството е основата за приготвяне на конвенционален и многокомпонентен терапевтичен разтвор. Когато се добавят допълнителни лекарства, димексидът започва да играе ролята на “транспортьор”, т.е. допринася за по-доброто проникване на лекарствените вещества в мястото на възпалението. 

Компреси за ставите 

При възпаление на ставите – артроза, артрит, ишиас се използва 40 или 50% разтвор на димексид. Преди да приложите компрес, можете да смажете кожата над ставата с противовъзпалителен мехлем. DMSO подобрява проникването на терапевтичните компоненти в по-дълбоките слоеве на кожата, което означава, че ефектът от процедурата ще бъде по-висок. 

Димексид за натъртвания 

За лечение на навяхвания, хематоми, подутини се използва 25-50% разтвор на лекарството. Компресът се прави два пъти на ден. Димексидът може да се приложи върху открита рана, образувана по време на нараняване, но в този случай се използва само 10% разтвор на лекарството. Можете да засилите аналгетичния ефект на лосиона, като добавите ампула Analgin, 2% Novocaine, Diclofenac към вече приготвения разтвор. 

При лечение на гнойни рани лекарите съветват да се използва 40% разтвор. Третирането на рани с препарат на базата на DMSO спомага за екструзията на патогенни микроорганизми и ускорява регенерацията на клетките. 

Димексид с шпора на петата 

Плантарният фасциит, или по друг начин петната шипа, доставя много неприятни усещания. Употребата на димексид намалява болката и помага за облекчаване на възпалението. Най-често 50% разтвор се прилага върху областта на петата, но ако кожата на тази област е груба, тогава могат да се използват големи концентрации на лекарството. Компресът се приготвя и прилага според общите правила, но през деня може да се направи до три пъти с шпора на петата. Може да отнеме до три седмици за пълното излекуване на заболяването. 

Димексидът, поради мощния си противовъзпалителен и нормализиращ метаболизма ефект, значително намалява времето за възстановяване на дермата. Но е трудно да се каже колко дни може да са необходими за пълно излекуване. В леки случаи целият курс може да отнеме до 5 дни, в тежки случаи – до месец или повече.

Противопоказания

 Димексидът се използва само външно, но въпреки това трябва да се вземат предвид противопоказанията при предписването му. Последиците от лечението с разтвор на диметилсулфоксид могат да бъдат непредвидими, ако лекарството се използва за лечение на пациенти с редица заболявания, а именно: 
  • Сърдечно-съдови патологии. 
  • Тежка форма на бъбречна и чернодробна недостатъчност. 
  •  Инсулт и инфаркт. 
  •  Глаукома и катаракта.
Лекарството не се предписва на бременни и кърмещи жени. 

Не се препоръчва да се използва преди детето да навърши 12 години, но както показва практиката, компресите с димексид се използват успешно за лечение на възпалителни заболявания при малки деца. 

Лекарството е противопоказано и при свръхчувствителност към DMSO. Преди първата процедура е необходимо да се провери поносимостта на лекарството. За да направите това, 25-30% разтвор на димексид се прилага върху непокътнат участък от кожата и реакцията се наблюдава за около 30-40 минути. Непоносимостта се доказва от сърбеж, парене, силно зачервяване. 

 


Коментари

Популярни публикации от този блог

DMSO за предотвратяване и/или лечение на остеоартрит и/или негови симптоми, артрит и/или негови симптоми, възпаление, болки в ставите и/ или структурни промени на ставата.