Локално прилагане на DMSO при различни увреждания на тъканите - 24 Примера

 Различните видове увреждане на тъканите включват травматично увреждане на тъканите чрез порязване, разкъсване, смачкване, изгаряне и други подобни; различни физиологични видове увреждания като язви, хематоми и други подобни; инфекциозно увреждане на тъканите като ларингит, конюнктивит, пиорея и други подобни; и други с несигурна етиология, т.е. причинени от несигурни или неизвестни увреждащи стимули, които по някакъв начин включват разрушаване или дегенеративна промяна на нормалната животинска тъкан.

Локално прилагане на DMSO при различни увреждания на тъканите - 24 Примера

Всички видове тъканни увреждания и произтичащи от тях възпаления, различни от инфекциозни тъканни увреждания, могат да се характеризират като причинени от неживи увреждащи стимули. Обаче, освен ако не е квалифициран по този начин или е квалифициран по друг начин, терминът тъканно увреждане и възпаление в резултат на това са предназначени да обхванат всички разрушителни или дегенеративни тъканни състояния, независимо от тяхната етиология. 

Сред различните признаци, отбелязани при увреждане на тъканите, са оток или подуване, еритема или зачервяване на кожата, чувствителност при докосване и, особено в случай на хронично възпаление, образуване на белези и струпи. Често съобщаван симптом е болката. 

При лечението на увреждане на тъканите, диметилсулфоксидът е полезен за насърчаване на регенерацията на тъканите след такива наранявания, което се доказва от по-бързото заздравяване и в някои случаи, потискане на образуването на белези и намаляване на белези, както се прилага в съответствие с предходния общ принципи и следните примери, които са илюстративни. 

Възпалението на тъканите, свързано с нараняване или увреждане на тъканите, може също да се лекува с диметилсулфоксид чрез приложение, за предпочитане локално върху засегнатата област, за облекчаване на отока или подуването, еритема и чувствителност. Освен това, в следващите примери ще бъде отбелязано, че в много случаи други признаци и симптоми, често свързани с тъканно увреждане, като болка, мускулен спазъм, съдова недостатъчност и т.н., също могат да бъдат облекчени. Лечението на тези други признаци и симптоми ще бъде разгледано отделно под съответните заглавия, но е забележимо, че многобройни фармакологични ефекти често могат да бъдат получени при лечението на много синдроми с диметилсулфоксид.

Локалното приложение на диметилсулфоксид върху засегнатата област на кожата е особено полезно в случай на дермални възпаления като например акне, екзема, херпес симплекс, херпес зостер, пъпки и себорея.

В случай на засягане на лигавиците локалното приложение също може да бъде от полза. За лечение на конюнктивит, като например вторичен след глаукома, приложението може да бъде за предпочитане под формата на капки за очи, като две капки 50% диметилсулфоксид във вода във всяко око. При възпаление на пародонталната мембрана на устата, 50% диметилсулфоксид във вода може да се приложи локално директно върху засегнатата мембрана в количество, да кажем една четвърт cc., три пъти на ден, докато възпалението отшуми. При възпаление на перианалната област, областта може да се намокря периодично с диметилсулфоксид, докато възпалението отшуми. За по-малко достъпни области, като пикочния мехур в случай на интерстициален цистит, може да е желателно интравезикално вливане на по-разреден воден разтвор на диметилсулфоксид.

Локалните приложения на диметилсулфоксид също са особено подходящи за лечение на различни мускулно-скелетни наранявания като навяхвания, разтежения, контузии и т.н., като съставът се нанася обилно върху кожните области в близост до нараняването.

Пример 1. Намаляване на експерименталния възпалителен отговор Една десета cc. от автоклавирана хлебна мая се инжектира интрадермално във всяко от 20 морски свинчета. Десет от животните бяха разпределени в тестова група и върху засегнатата област беше приложен 100% диметилсулфоксид. Другите десет бяха разпределени в контролна група и останаха нелекувани. В тестовата група диметилсулфоксидът се прилага още 10 минути след инжектирането на дрожди при три животни, след това шест часа след инжектирането при три други животни и 24 часа след инжектирането при четирите останали животни от тестовата група. Всички животни в тестовата група са имали признаци на възпаление, които са били значително по-леки от тези в контролната група. Тези признаци са степента на зачервяване и диаметърът на възпалителния мехур. Това наблюдение е вярно за всички животни в тестовата група, на които е даден диметилсулфоксид 10 минути, 12 часа и 24 часа след предизвикване на възпалението.

Пример 2. Адхезии На група от десет плъха бяха дадени 3 сс. 15% диметилсулфоксид интраперитонеално в продължение на три дни преди нараняване. Втора група от десет плъха е оставена нелекувана. Стандартно нараняване на сляпото черво се получава чрез притискане на цекума шест пъти с фин хемостат. По време на 10-дневен период след нараняване, 3 cc. 15% диметилсулфоксид се дава на всеки от плъховете в тестовата група, веднъж всеки ден. Десет дни след нараняването животните в тестовата група са имали средно по-малко от една адхезия на животно. Животните в контролната група имат средно шест сраствания на животно.

Пример 3. Увреждане от измръзване 30-годишен цветнокож мъж има измръзване на десния крак. Симптомите му бяха болка и изтръпване на всички пръсти на предната част на стъпалото. Два кубика. диметилсулфоксид се прилага локално върху засегнатата област в сила, два пъти дневно в продължение на една седмица. Всяко нанасяне беше направено в достатъчно количество, така че зоната да беше заобиколена от мокър слой. С всяко нанасяне болката отшумяваше. В края на една седмица изтръпването е изчезнало и е възможно да настъпи забележимо излекуване.
Този пример не само илюстрира облекчаването на болката и възпалението, свързани с тъканно увреждане, произтичащо от измръзване, но също така показва възстановяване и регенерация на тъкан. Смята се, че облекчаването на съдова недостатъчност, което ще бъде обсъдено по-късно, също е включено.

Пример 4. Инсулинов хематом. 23-годишна жена, с анамнеза за диабет в продължение на много години, има инсулин, инжектиран подкожно в предната коремна стена. Образува се хематом с обем около 1 х 1 х l cm. Диметилсулфоксид в 100% концентрация се прилага локално върху хематома. В рамките на един час се наблюдава изчезване на подуването. Първичният отговор е облекчаване на признаците на възпаление.

Пример 5. Облекчаване на възпалението и регенерация на рана при язва. 70-годишен мъж бял субект имаше анамнеза за незаздравяваща артериосклеротична язва над левия страничен малеол. Субектът също съобщава за симптом на продължителна болка в покой. Пет кубика диметилсулфоксид в 100% концентрация се прилага локално за облекчаване на болката и след 24 часа се наблюдава значително намаляване на възпалителната реакция около язвата. Пет кубика диметилсулфоксид в 100% концентрация се прилага два пъти дневно в продължение на една седмица. След това време язвата показа категорични доказателства за подобрение въз основа на епителизацията и новата гранулационна тъкан. Прилагането на диметилсулфоксид води до облекчаване на симптомите на болката, намаляване на възпалението и подобрено заздравяване на рани. Облекчаването на причинната съдова недостатъчност също може да е свързано с подобрението.

Пример 6. - Бунион 43-годишна бяла жена имаше двудневна история на бунион на пръста на крака, който беше болезнен и възпален. Пръстите на крака на субекта се накисват в 100% диметилсулфоксид за две минути. Един ден по-късно признаците на подуване изчезнаха, както и: други доказателства за възпаление. Пълното облекчаване на дискомфорта настъпи петнадесет минути след едно приложение с диметилсулфоксид. Повторното приложение не беше необходимо.

Пример 7. Възпаление с изгаряне 62-годишна жена има изгаряне от втора степен с размери cm. на дължина с 5 см. на ширина, над предната повърхност на дясната предмишница. Долната половина на тази рана беше в контакт със 100% диметилсулфоксид локално. Четиридесет и осем часа след такова третиране се видя, че има множество мехури в горната част на изгарянето, но частта, с която е контактувал диметилсулфоксидът, не съдържа мехури. Пет дни след лечението, долната част на изгарянето, която беше третирана с диметилсулфоксид, показа само минимален еритем или зачервяване на кожата, докато горната част все още имаше мехури, еритема и оток. Седем дни след прилагането долната част на изгарянето беше напълно излекувана, докато в горната част възпалението продължаваше. Горният пример показва облекчаване на признаци и симптоми на възпаление, свързано с увреждане на тъканите, вторично след изгаряне, както и подобрена тъканна регенерация в увредената тъкан.

Пример 8. Конюнктивит. 26-годишен мъж е имал анамнеза за обикновен катарален конюнктивит. Признаците включват сълзене и воднисто течение. В засегнатото око всеки ден се накапват две капки 50% диметилсулфоксид във вода. Около минути след всяко накапване имаше отшумяване на лакримацията и симптома на парене. Два дни след приложението няма данни за възпаление на конюнктивата.

Пример 9. Декубитус Това състояние е известно като рани от залежаване и включва 72-годишен бял субект с двуседмична история на сакрален декубитус, с размери 4 x 6 x 1 cm. Това вероятно е причинено от по-ниска жизненост на засегнатата тъкан и продължителен натиск с мацерация. Диметилсулфоксид в 50% разтвор се прилага обилно, 3 cc. всеки път, три пъти дневно. След два дни такова прилагане, декубитусът показа доказателство за изцеление. Прилагането в продължение на две седмици е последвано от пълно заздравяване на декубитната язва. Смята се, че лечението е подобрено от анти-едемния или противовъзпалителния ефект след прилагане на диметилсулфоксид, както и от подобреното възстановяване на тъканите. Облекчаването на съдовата недостатъчност също може да е допринесло.

Пример 10. Екзема Това състояние представлява ексудативно възпаление на кожата с тенденция към хронифициране.
26-годишен бял мъж е имал съпътстващи еритематозни и папулозни лезии на лявото средно бедро, диагностицирани като хронична екзема. Лезиите бяха свързани със сърбеж. Диметил сулфоксид се прилага върху засегнатата област в концентрация 50% във вода и обем 2 cc. Това приложение се повтаря четири пъти дневно в продължение на три дни. След всяко третиране сърбежът изчезваше и оставаше около три часа. При изследване в края на три дни хроничният възпалителен процес показа подчертани доказателства за излекуване, както се отбелязва чрез епителизация върху сегменти от лезиите.

Пример 11. Глосит. Това възпаление на езика се наблюдава при едногодишен бял мъжки субект, чийто език има признаци на подуване, чувствителност и симптом на болка. Субектът е имал придружаващ цервикален аденит или възпаление на лимфна жлеза на шията. В устата на субектите се прилагат 10 cc. диметилсулфоксид във вода. Диметилсулфоксидният състав се поддържа в контакт с подутия чувствителен език за около 10 минути. Два часа след прилагането се наблюдава определено намаляване на компонента на подуване на възпалението и на симптома на болезнен език. Същия ден бяха направени три подобни заявления. В края на 24 часа се наблюдава значително намаляване на хроничния възпалителен отговор.

Пример 12. Оток на клепача. 33-годишна бяла жена имаше анамнеза за главоболие на всеки две или три години, идващо на групи, които бяха диагностицирани като хистаминов тип с типично едностранно разпределение, конюнктивална инжекция и оток на клепача. Стопроцентов диметилсулфоксид се прилага локално върху клепачите и половин час след такова приложение, симптомът на главоболието изчезва и признакът на оток на клепача намалява.

Пример 13. Миозит Този термин описва общо възпаление на мускулите, характеризиращо се с промени в съединителната тъкан. По-правилно трябва да се нарича фибромиозит, който е част от по-общ процес на фиброзит.
Жена на 53 години има двудневна анамнеза за болка в лумбосакралната област на гърба. Тази болка се усилва при движение и има допълнителен симптом на болка при палпация при преглед. Имаше и признаци на малки нежни възли. Пет кубика диметилсулфоксид се прилага локално върху засегнатата област. Петнадесет минути след прилагане имаше облекчаване на болката, а след ежедневни приложения на 5 куб.см. 100% диметилсулфоксид в продължение на една седмица, малкият нежен фиброзен възел вече не можеше да се палпира. Симптомът на болката беше облекчен, както и признакът за наличие на възпаление.

Пример 14. Възпаление на ухото Две жени на възраст 6 и 8 години страдат от възпалителен процес на външния слухов канал. Две капки 100% диметилсулфоксид се прилагат локално върху засегнатата област. Преди прилагането тъпанчевата мембрана и каналът имаха признаци на възпаление и симптоми на болка, но 30 минути след прилагането тези области се виждаха като по-малко възпалени и симптомът на болката беше облекчен.

Пример 15. Отит Тригодишна хрътка е наблюдавана с отит на дясното ухо, придружен от бактериална инфекция. Наблюдавано е животното да носи главата си надолу отдясно и непрекъснато да я клати.
Диметилсулфоксид със 100% концентрация се вкарва във външния канал на дясното ухо в количество, достатъчно да го запълни. Това се повтаря два пъти в продължение на три дни. През този период се наблюдава отшумяване на инфекцията и възпалението и поведението на животните се нормализира.

Пример 16. - Акне Често срещаният тип акне е хронично възпалително нарушение на пилосебацеалния апарат. Характеризира се с прекомерно омазняване на кожата, комедони, пустули и кистозни лезии.
Обривът е най-често по лицето, но не рядко се засягат шията, раменете, ръцете, гърдите и гърба. Изследването обикновено разкрива различен брой комедони, инфектирани комедони, червеникави папули и пустули и изразено омазняване.

На 14-годишен мъж с акне вулгарис на лицето е даден 100% диметилсулфоксид локално с четири различни приложения в продължение на два дни. Поддържаше се зона за контрол. При всяко нанасяне се дава достатъчно диметилсулфоксид за намокряне на третираната зона. След този двудневен период се забелязва подчертано отшумяване на възпалителната реакция в третираната област и никаква в контролната зона.

Пример l7.Акне
Диметилсулфоксидът е отличен разтворител за серен диоксид, който е газ при стайна температура. Диметил сулфоксид, съдържащ 0,5% тегловни серен диоксид, разтворен в него, се прилага върху едно малко петно ​​от лявото чело на 17-годишна бяла женска. Около 0,5 кубика. от състава се прилага веднъж дневно в продължение на три дни. Лечението беше свързано с ексфолиация и значително намаляване на състоянието на акне в третираната зона.

Пример l8. Акне
Изследван е мъж на 14 години. Той показа типичен обрив по лицето, простиращ се надолу към шията, характеризиращ се с комедони (инфектирани), червеникави папули и пустули и подчертано омазняване на кожата. Лечението се състоеше в контрол на диетата плюс прилагане на няколко куб.см. 50% диметилсулфоксид върху засегнатите области всеки ден в продължение на една седмица. В края на това време имаше подчертано отшумяване на локалната възпалителна реакция. Пациентът продължи да показва подобрение. При следващия преглед три месеца след първоначалното лечение кожата му беше чиста.

Пример 19. - Акне. 15-годишен субект от мъжки пол беше изследван с характерно изригване на акне вулгарис по лицето. Този субект беше лекуван с диетичен контрол плюс 75% диметилсулфоксид с вода, 4 cc. при всяко приложение в засегнатите области ежедневно за период от четири дни. В края на това време имаше подчертано отшумяване на хроничния възпалителен отговор. Локалната дерматоза се повтори за една седмица. Това беше оттеглено за четири последователни дни. След второто третиране кожата на субекта беше относително чиста и по време на последния преглед два месеца след второто приложение кожата му остана чиста.

Пример 20.-Акне 15-годишна жена беше изследвана с двугодишна история на акне вулгарис, характеризиращо се с комедони, червеникави папули и подчертано омазняване на кожата на лицето, шията, раменете, горната част на ръцете, горната част на гърдите и горната част обратно. Този субект е бил относително неподатлив на повечето конвенционални форми на терапия. Третирана е със 100% диметилсулфоксид, общо куб.см. ежедневно, до засегнатите области всяка вечер в продължение на десет дни. В края на това време кожата й беше относително свободна от този хроничен възпалителен процес. При последния преглед шест седмици след първоначалната терапия, в този момент тя все още нямаше признаци на акне.

Пример 21. Фарингит. 39-годишен мъж е имал лек фарингит. Нямаше свързани оплаквания. Пет процента диметилсулфоксид в топла вода се използва за гаргара. Отчетено е изразено облекчаване на болката за около 5 минути. Субектът отново направи гаргара след един час. Изследването след 2 часа показва значително намаляване на локалната възпалителна реакция.

Пример 22. - Себорея. Жена на 32 години беше наблюдавана с влажна форма на себореен дерматит на двете аксили. При прегледа се установява типична екзематоидна реакция. Този обект беше третиран с 5 cc. 50% диметилсулфоксид дневно върху засегнатите области в продължение на една седмица. В края на това време доказателствата за нейната влажна екзематоидна хронична възпалителна патология в двете аксиларни области бяха значително намалели. Когато е прегледана за последен път един месец след първоначалното лечение, тя все още е безсимптомна.

Пример 23. Себорея Беше изследван 22-годишен мъж, с 5-годишна история на тежък себореен дерматит. Той показа характерните черти на дерматита на скалпа. Двадесет и пет процента диметилсулфоксид във вода се прилага четири пъти по 10 пъти дневно в продължение на два дни; всеки път с обща доза от 5 куб.см. от 25% разтвор. В края на два дни се наблюдава значително намаляване на хроничния възпалителен процес. Ползата продължи един месец.

Пример 24. Себорея. 28-годишна жена е наблюдавана със себореен дерматит на скалпа. Тридесет процента диметилсулфоксид във вода с лосионна основа се прилага в четири кубика. обем три пъти дневно в продължение на три дни. В края на една седмица всички местни доказателства за пърхот изчезнаха. Ползата при това хронично възпаление продължи три седмици; субектът беше лекуван по това време за рецидив, отново с тридневно лечение със същата схема като първото лечение. Този път бенефисът продължи два месеца.     
ПОРЪЧКА НА ДИМЕКСИД - ДМСО - Диметилсулфоксид   

Източник:
Патент номер US3549770A 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Как да си направим компрес с димексид - DMSO

DMSO за предотвратяване и/или лечение на остеоартрит и/или негови симптоми, артрит и/или негови симптоми, възпаление, болки в ставите и/ или структурни промени на ставата.